Fire små historier om en stor krig

Fire små historier om en stor krig

Garth Ennis’ grafiske novellesamling, “War Stories Vol. 1”, er fire små historier, der alle handler om 2. Verdenskrig og mest af alt: dem, der kæmpede i den.

 

Synvinkler på soldater i krig

“War Stories Vol. 1” handler om soldater, der kæmpede i 2. Verdenskrig og viser perspektivet fra alle synsvinkler, uanset stand og flag. Det er noget, der gør det værd at læse bogen. Det er en anderledes form for tegneserie, end man er vant til. De grafiske noveller fokuserer på det menneskelige og følelsesmæssige element blandt soldaterne under Anden Verdenskrig. Der er ikke gjort plads til ret meget humor i bogen. “War Stories Vol. 1” fokuserer på realisme, og på at læseren skal få indtryk af, hvordan det var at være soldat under krigen. Både på godt og ondt.

 

Palet af tegnere

Alle historierne er skrevet af den kendte comics-forfatter, Garth Ennis, og illustreret af forskellige tegnere, hvilket resulterer i både gode og dårlige præstationer. Den første historie, “Johanns Tiger”, lider i særdeleshed under dårlige tegninger. Ganske vist har tegneren, Chris Weston formået at fange stemningen meget godt, men tegningerne virker meget udtværede og passer ikke ret godt til historien.

Andre historier, som for eksempel “Nightingale” er illustreret ekstremt godt. Her har tegneren, David Lloyd fanget stemningen helt perfekt, og samtidig passer tegnestilen også perfekt til historien.

 

Klichefyldte historier og undtagelser

Selvom de fleste af historierne heldigvis er illustreret godt, så halter flere af fortællingerne en smule. “Nightingale” er trods ekstremt godt illustrationer en af de historier, der lider. Den er meget svær at følge med i, og man føler sig hurtigt fortabt og bliver nødt til at bladre et par sider tilbage for at få ordentligt styr på handlingen. Dialogerne i historien er dog som en af de eneste af historierne, skånet for de utallige klicheer, der præger de andre historier. Specielt ”De skrigende ørne” er overfyldt med klichéer og bemærkninger, som vi alle har hørt hundrede gange før. Det bliver så ikke bedre, når historien på samme tid er en smule kedelig.