En krybende paranoia

En krybende paranoia

Det er ikke fordi, at vi ikke allerede er blevet informeret om den amerikanske efterretningstjeneste NSA (National Security Agency) og dets massive og altoverskyggende overvågningsprogrammer. Ej er vi uvidende om det faktum, at alt vi foretager os på og via nettet potentielt kan blive overvåget. Denne vished, der sendte chokbølger gennem verdenssamfundet, kan vi takke whistleblower Edward Snowden og hans lækager for.

Ovenstående viden betyder, at Laura Poitras film ikke offentligører nye hemmeligheder. Alligevel formår filmen, der på nært hold følger Edward Snowden i dagene omkring de første offentliggørelser, at give en rungende påmindelse om, hvor ufattelige store mængder data der bliver overvåget, analyseret og lagret hvert eneste sekund – og hvor let denne data er at læse.

I vinnteren 2013 modtog journalist Laura Poitras de første krypteret og fuldt anonyme mails underskrevet Citizenfour. Den endnu ukendte person lovede, at Poitras ikke ville spilde sin tid.

Det meste af filmen foregår på et hotelværelse i Hong Kong – et møde, der var planlagt til et skulle vare én dag blev til otte nervepirrende og stressende dage præget af intens paranoia.

Hvis du ikke har noget at skjule, har du ikke noget at frygte er tilnærmelsesvis blevet normen i vores senmoderne og globaliserede samfund – på grusom bekostning af privatlivet og individets frihed. Det er netop ubehaget og visheden om den skjulte masseovervågning, som Edward Snowden ønsker at offentliggøre og debattere.

Edward Snowden er nemlig ikke en skrøbelig eller ustabil, løs kanon som andre whistleblowers. Han portrætteres snarere som en yderst velovervejet og ultra intelligent ung mand, der har fuld forståelse for sine handlinger og deres konsekvenser. Snowden tog et velovervejet og idealistisk valg, som han gennem bl.a. journalisterne Glenn Greenwald og Laura Poitras førte ud i livet.

Mens de tekniske detaljer unægteligt er til stede, er menneskerne i fokus gennem hele filmen.

Mens de tekniske detaljer unægteligt er til stede, er menneskerne i fokus gennem hele filmen.

Det står hurtigt klart, at Citizenfour ikke er en traditionel dokumentarfilm. Der udspiller sig i stedet et unikt og yderst relevant drama på lærredet, som involverer alle i filmen både foran og bag kameraret såvel som foran lærredet. Nervøsiteten og den delte paranoia er kun stigende, som flere og flere artikler bliver publiceret, og som sagens omfang og seriøsitet viser sig. Men det måske vigtigste element i filmen er personerne – fænomenet Edward Snowden såvel som journalisterne bag de originale artikler bliver menneskeliggjorte. De er mennesker, der har sagt forvel til deres tidligere liv i kampen om retten til privatliv – en kamp som filmen ønsker, at seeren også skal tage.

Biffen Nordkraft (http://www.biffen-aalborg.dk/), December 2014
https://citizenfourfilm.com/

Trailer: