Du forsvinder

Du forsvinder

Den etiske thriller “Du forsvinder” går rent ind hos InSites anmelder. Filmen, der bygger på Christian Jungersens roman af sammen navn, er overraskende og spændende, en af de bedste danske film de seneste år.

 

“Du forsvinder”, Nordisk Film Biografer Kennedy Aalborg, 24. april 2017

“Du forsvinder” handler om en skoleleder, Frederik (Nikolaj Lie Kaas), som bliver anholdt for millionunderslæb. Det sætter gang i en længere retssag, som åbner gamle sår og stiller de indblandede i et dilemma om, hvorvidt man kan dømme en mand for hans gerninger, hvis han ikke var klar over, at han begik dem i gerningsøjeblikket.

Gennem filmen følger vi Frederiks familie, specielt Frederiks kone, Mia (Trine Dyrholm), under og efter retssagsforløbet. Som retssagen skrider frem, nedbrydes familien mere og mere. Mia stilles konstant overfor spørgsmålet om, hvorvidt hendes mands personlighedsændring skyldes hjernesvulsten, og hvor stor en indflydelse den egentlig havde på forbrydelsen og hans handlinger generelt.

Under filmen suges man ind i Mias verden, som gennem filmen smuldrer mellem fingrene på hende. En voldsom sexscene mellem Mia og Frederik, der starter som et naturligt kærligt samleje, men hurtigt udvikler sig til en voldtægt, vidner om, hvor slemt det er ved at blive. Det fysiske og mentale misbrug af Mia skildres ofte, men vinkles altid efter Mias egen opfattelse af situationen og ender altid med samme konklusion: At Frederik har taget skade af hjernesvulsten og derfor ikke har kontrol over sine handlinger. Mellem Frederik og Mia står deres teenage-søn, der om nogen bliver ramt af faderens forbrydelse. Alligevel vender han sin vrede mod Mia, der uforstående og såret står tilbage, mens hun forsøger at redde sit ægteskab og familie.

Da Frederik må flytte familien fra deres flotte villa ude i skoven til en ghetto, fordi han taber retssagen og skal betale beløbet tilbage, slår det for alvor sprækker i familielivet. Mia må sælge familiens dyre møbler, som hun har samlet igennem mange år, og det bliver for meget for hende. Hun er overbevist om, at hun skal flytte sammen med Bernard, Frederiks advokat, som hun har indledt et forhold til under retssagen. Det er blot optakten til overraskende plottwist.

Som udgangspunkt var “Du forsvinder” slet ikke, hvad jeg havde forventet. Jeg gik ind i biografen med en forventning om at se en klassisk, dansk tudefilm med velkendte ansigter og typecasting. Den viste sig bare at være meget mere end det. “Du forsvinder” er en atypiske og spændende dansk film. Den tager fat i mange sociale og samfundsmæssige problemer på de 115 min., den spiller.  Plottwistet til sidst rundede den smukt af og efterlod tilskueren med en klump i maven og en nysgerrighed efter, hvad der senere skete. Det er helt klart en af de bedre danske film de seneste år.