Den stammstammende Konge

Den stammstammende Konge

Filmtitlen, “The King’s Speech”, kunne måske indikere et lidt tyndt plot, men det viser sig, at den Oscar-vindende film har meget mere at byde på. 

“The King’s Speech”, BioCity Aalborg, 04-03-2011

Fotos: SF Film

Når man først hører om kongens store tale, og hvad den handler om, er første tanke, at det er en film med et lidt tyndt plot. Det kunne ikke være mere forkert.

Der er ingen actionscener, ingen trekantsdramaer eller familiekriser i “The King’s Speech”. Den handler derimod om en konge, der har et utroligt problem med at stamme. Det forventes, at han holder tale til folket i England, men det er – ikke overraskende – et stort problem, når man stammer som kongen.

At filmen handler om en tale, og ikke action eller kærlighed, gør “The King’s Speech” helt speciel. Filmskaberen Tom Hooper har skabt en spændende fortælling med uforusigelige drejninger, der hele tiden holder en fast. Der er blevet tilsat en del komik, der gør filmen mere levende. Filmen går uden om alle klicheerne og er blevet til noget helt enestående, som bestemt ikke kunne have været gjort uden de Oscar-vindende skuespilpræstationer.

Musikken i filmen, der også var nomineret til en Oscar, men dog ikke vandt, er også helt formidabel. Den sætter den perfekte stemning i filmen, til tider tilføjer den et element af action. Under det meste af filmen lægger man ikke mærke til den, men en gang eller to sker det, at den hæver sig, og komponisten virkeligt viser, hvad han er gjort af, og pludselig har filmen en ekstra dimension. Som det før er blevet nævnt, så er det en film uden nogen form for action, og det er også derfor musikken er så vigtigt, så den kan sætte lidt mere tempo i filmen.

Et problem, der er med filmen, er, at på trods af dens gode musik og originale plot, så er der flere steder, hvor det er som om, den gentager sig selv. Det er steder, hvor man ikke rigtigt føler, at der bliver tilført noget nyt, og hvor filmen bare kører rundt i samme rille. Det kan godt gøre, at det bliver en smule langtrukkent til tider, og på enkelt steder kan være direkte kedelig.