Clooney fifler med sin riffel

Det har været småt med ordentlige actionfilm i 2010, hvis man ser bort fra “Inception”. Derfor havde vi store forventninger til “The American” – desværre blev de hurtigt skudt i sænk. 


“The American”, BioCity Aalborg, oktober 2010

Fotos: Giles Keyte. ©2010 Focus Features LLC. All Rights Reserved og SF Film.

“The American” er en virkelig god film. Den er sat i perfekte omgivelser, og instruktøren Anton Corbijn har virkelig lavet et godt arbejde med filmen. George Clooney og alle de andre skuespillere bidrager med solide skuespillerpræstationer, og det hele spiller perfekt sammen.

Det meste af filmen handler om, at hovedpersonen (spillet af George Clooney) skal lave den perfekte riffel, og der forekommer derfor en hel del scener, hvor han måler, sliber og skruer på riflen. Det er nogle scener, man sidder og glæder sig over, for de er virkelig godt lavet, og de sætter en perfekt stemning i scene.

Mangler plot
Selvom hele filmen er lavet smukt og veludført, så kan det desværre ikke rette op på et stærkt skræntende plot. Man kan fornemme, hvad der har været meningen, og man kan ligsom tænke sig til, hvorfor det der sker, sker. Det er bare ikke godt nok. Man skal hele tiden anstrenge sin hjerne for at finde ud af sammenhængen. Der mangler ligesom lidt forklaring på det hele. Der går ganske enkelt for meget af filmen med, at hovedpersonen sidder og fifler med sin riffel eller drikker kaffe med byens præst. Det er noget, der irriterer en under hele filmen.

Halvhjertet soundtrack
Der mangler musik i filmen. Det virker som om, man kun har givet soundtracket et halvhjertet forsøg. Der er for mange steder i filmen, hvor man ikke fornemmer adrenalinsuset, når en actionscene bliver udført. Der er godt nok et par lyse punkter i filmen, hvor tyske Herbert Grönemeyers soundtrack gør det det skal, nemlig at skabe den rigtige atmosfære, desværre sker det for sjældent, og alt for mange scener bliver spillet uden egentlig musik.

Tobias Stidsen