John Flanagan i Danmark!

John Flanagan i Danmark!

Den australske fantasy-forfatter John Flanagan besøgte Danmark for første gang i efterårsferien 2012. InSite mødte den verdenskendte forfatter på Odense Centralbibliotek til et interview om hans forfatterskab.

 

 

INTERVIEW

 

John Flanagan er vores allesammens australske fantasy forfatter. Han har skrevet den efterhånden godt kendte serie ”Skyggens Lærling”, der handler om den forældreløse dreng Will, der bliver optaget som Ranger af den mystiske ranger Halt.

 

Nu sidder John foran mig med sit imødekommende smil, lad os så komme igang!

 

Om at skrive

Hvordan er din skriveproces? Hvor tidligt står du op? Hvor får du din inspiration fra?

 

”Jeg arbejder hjemme i mit kontor på 1. etage. Jeg står op om morgenen, spiser morgenmad og læser aviser. Omkring klokken 10 er jeg i kontoret – jeg arbejder mandag-fredag. Det, første jeg gør, er at rette det kapitel, jeg skrev dagen forinden. Nogen gange bliver jeg færdig klokken 13, andre gange først klokken 14.

 

Hvor jeg får min inspiration fra? Godt spørgsmål! Den originale ide kom selvfølgelig fra de 20 små historier, jeg skrev til Michael (Flanagans søn, red.). Men de 20 historier have ingen rød tråd. Så jeg blev nødt til at lave en, og det blev til den første bog. Den anden bog ”voksede” ligesom bare ud af bog nummer 1. Hele tiden spurgte jeg mig selv ”…what if?”.

 

Nummer tre og fire var en forsættelse af nummer 1 og 2.

Den 3. bog udsprang af en, som jeg kendte, der blev afhængig af marihuana, hvis glade og energiske personlighed bare forsvandt. Jeg ville fortælle børn ”drugdealers arn’t different” – der, er ingen gode pushere. Det gav mig også en chance for at udvikle Evanlyn (Du må selv bestemme, hvordan du udtaler det).”

 

Hovedpersonen Will er inspireret af din søn Michael – han er altså med i bogen, er du også det?

 

”Nej, men jeg ser ofte mig selv som Baron Ad.. som er en lille smule overvægtig og laver jokes med børn – hvilket passer godt på mig.

 

Will er helt klar inspireret af Michael. Evanlyn er ikke inspireret, men ligner min datter Kathy. Halt er faktisk min gamle skolelærer fra 6. klasse, det var ikke bevidst. Faktisk opdagede jeg det først for nogle år siden ”Wow, its my teacher!”. Effekten Halt har på Will minder lidt om den, min lærer havde på mig. F.eks. smilte han aldrig, kun den allersidste skoledag.”

 

Om fantasy

Hvad synes du fantasy er? Hvad kan det gøre, og hvorfor skriver du fantasy?

 

”Fantasy er fantastisk. Faktisk er mine bøger mere virkelige – eftersom der ikke er f.eks. magi i dem. Det, jeg godt kan lide, er, at jeg kan bygge min egen verden og min egen historie. Jeg kan gøre, som jeg vil – jeg behøver ikke at holde mig til, hvad den virkelige historie siger. F.eks. har jeg flyttet Skandinavien 500 mil mod øst. I bog nummer 10 har jeg også rykket Japan.”

 

Hvorfor tror du, at specielt Danmark har taget så godt imod dine bøger?

 

”Jeg har været her en uge, og allerede nu kan jeg sige, at danskerne har en humor, der minder om australiernes. Jeg tror, det er en af grundene til, at Danmark har online casino’s taget så godt i mod mine bøger. Humor er bare en del af livet, sådan er det bare. Jeg tror, det er grunden.”

 

Hvad der videre sker i serien

Vil Halt og Lady Pouline adoptere et barn?

 

”Nej, de betragter jo Will som deres søn. Halt har gjort en masse for Will, og Will har også gjort en masse for Halt. Det er grunden til, at jeg skrev bog nummer 7.”

 

Vil Ebony (Shadows hvalp) redde Wills liv?

 

”Ikke hvad jeg ved endnu. I bog 11 er Ebony stjålet, og Will og Alyss bliver nødt til at finde hende. Hun er i livsfare, for hvis personen, der har stjålet den, finder ud, at det er en ranger-hund, vil den blive dræbt med det sammen. Men alt det kommer i bog 11, som jeg næsten er halvvejs igennem nu.

 

Shadow er faktisk min gamle hund, der desværre døde for nogle år siden. Jeg ville gerne have hende med i serien, og det kom hun.”

 

Skyggens Lærling forgår i middelalderen, men Australien har ingen middelalder?

 

”Nej, det er rigtigt. Australien har ingen middelalder. Derfor foregår min historie i Europa. Jeg har dog rykket lidt rundt på landene og skåret nogle over osv.”

 

Vil Horace og Evanlyn blive gift?

 

”Det finder du ud af i bog nummer 10, den er rigtig sjov!”

 

Ny Flanagan-serie på vej

John Flanagan er i gang med at skrive på en ny serie. Han arbejder i øjeblikket på tre bøger, der er planlagt til australsk udgivelse efter den sidste bog i Skyggens Lærling, nummer 11. Den nye serie vil foregå i Skandia og handle om en gruppe opfindsomme drenge. Her ud over er der tale om en ”Rangers Handbook”, så mon ikke der bliver noget at glæde sig til for Flanagan-fans.