Seriemord på jysk

Seriemord på jysk

Den nordjyske debutant Kent Langkjærs politikrimi er et godt sted at starte, hvis man som ung vil kaste sig over krimigenren.

 

 

Kent Langkjær: “Deroute”

 

”Deroute” forregår i det lokale Aalborg/Århus område, den er ikke for lang (292 sider), handlingen er ikke overdrevet kompleks og snørklet, men meget omvendt heller ikke langsom og simpel.

 

En ung kvinde findes voldtaget og kvalt under festuden i Århus. Efterforskningen trækker i langdrag, flere lignende mord bliver fundet, efterforskerne tumler med problemer i privaten, og deres egne ambitioner om prestige og forfremmelse ødelægger samarbejdet og efterforskningen.

 

At vi som læser skiftevis følger selve efterforskningen på kontoret og efterforskernes private liv og affærer skaber et meget komplet forhold til hele efterforskningen. Vi mærker, hvordan de bliver frustrerede over sagen, hvordan det at være kriminalkommissær ikke er et 8-16 job, men at det kræver tid og kræfter 24/7.

 

Selve efterforskningen bliver godt beskrevet. Den lange, udmattende efterforskning, som fylder en god del af bogen. Man kan godt køre lidt træt i de mange forhør, de mange overvejelser, blindgyderne og manglen på svar og motiver, men det gør bare bogen mere virkelig og reflekterer bedre politiets arbejde. Man skal ikke forvente ”Die Hard”-skyderier eller ”Beverly Hills Cop”-biljagter i hvert kapitel.

 

Personerne er godt karakteriserede. Man føler med dem i takt med, man lærer deres hverdag og privatliv at kende, og hele magtspillet under efterforskningen giver hele krimien lidt ekstra kød, men det er ikke et god/ond magtspil nærmere et magtspil baseret på modstridende interesser og motiver hos de involverede parter.

 

Bogen lærte mig meget om politiarbejde, mere end hvad Barnaby kunne have lært mig på en hel sæson. Så altså et godt sted at starte, hvis man som ung læser vil ud i krimigenren.

 

Forlaget DarkLights. 292 sider. 249 kr.